Rólam

VENCZEL JUDIT

business coach, retail consultant

Mit ígérhetek?

Coachként, tapasztalt vezetőként és retail szakemberként olyan összetett és többirányú támogatást és figyelmet biztosítok, amely segít megteremteni egy bizalmi környezetet. Olyan környezetet, amelyben javul az emberi kapcsolatok minősége, a munka hatékonysága, és nő a saját magunkba vetett hit. Tapasztalatból tudom, a bizalom meglétén és erősségén múlik a siker.

Szakmai múltam két mondatban

Francia vállalati kultúrában és közép-kelet európai regionális együttműködésekben szerzett multikulturális felsővezetői tapasztalattal rendelkezem. Először felépítettem, majd több mint két évtizedig vezettem és fejlesztettem egy francia retail cég magyarországi leányvállalatát, kiépítettem és működtettem a kiskereskedelmi márkabolt-hálózatot, és elindítottam a vállalat webáruházát.

Hogyan lettem coach?

Sok évvel ezelőtt Párizsban egy vezetőképző workshopon az HEC executive education interkulturális coaching képzés megálmodója és alapítója volt a trénerem. A második nap felém fordult : “dolgozzunk együtt, legyél coach!”. Meg is hívott az HEC “coaching szemléletű vezető” képzésére, hogy megismerkedhessek a coaching alapjaival és gyakorlatban is megértsem a lényegét. Bár már akkor gondolkodtam karrierváltáson, bizonytalan voltam abban, hogy milyen szakmai változásra vágyom. Megtisztelőnek és lelkesítőnek éreztem, hogy egy francia interkulturális coach meglátta bennem a leendő kollégát, de haboztam, és nem is jelentkeztem azonnal a képzésre. Nem sokkal később egy párizsi színházban teljesen véletlenül épp egymás mellé szólt a színházjegyünk. A véletlen találkozás felismerésként hatott: a coachinggal dolgom van! Az előadás után hazafele tartva már nem haboztam, másnap jelentkeztem a képzésre, s az újabb párizsi út nem egyszerűen a bizonytalanság végét, hanem egy nagyon hosszú utazás kezdetét is jelentette.

A coachingot végül párhuzamosan sajátítottam el Magyarországon és Franciaországban. Budapesten egy tudásmenedzsment alapú coach képzésre iratkoztam be, majd annak elvégzése után visszatértem Párizsba a HEC executive education vezetőképző üzleti iskolába, ahol az érzelmi intelligencia növelésére különös hangsúlyt helyező egy éves kurzuson interkulturális executive coach végzettséget szereztem.

Mint végzett coach: coaching szemléletű vezető

Coach végzettséggel a kezemben tovább folytattam vállalatvezetői tevékenységemet. De már teljesen másképp. A coaching szemléletet eredményesen használtam az általam vezetett ügyfélközpontú szervezet sikeres fellendítésében, munkatársaim fejlesztésében és megtartásában is. Egy közel 200 fős, különböző szakmai területen dolgozó csapatot vezettem, tréningeket és egyéni fejlődési projekteket dolgoztam ki. Az általam szervezett nemzetközi csapatépítő programok mellett egyéb, munkavállalói elkötelezettséget növelő programok segítségével tettem a vállalatot vonzóvá a munkatársak számára.

Mint retail szakember

A retail szakmát egy olyan speciális szektorban sajátítottam el – szépségápolás, kozmetika – , amely külön hangsúlyt helyez a személyes tanácsadásra, az eladók és a vásárlók közti, empátián alapuló személyes kapcsolatra. Több tucat boltot nyitottam retail szakmai pályafutásom alatt. A vállalat vezetése mellett foglalkoztam üzletbővítéssel (retail bolthálózat felépítése és fejlesztése – boltnyitások, szerződéstárgyalások, boltkiépítések), üzletfejlesztési stratégiák készítésével és az üzleti folyamatok optimalizációjával is.

Tanulmányaim:

  • Executive coaching, HEC Paris
  • Business coaching – üzleti tanácsadás, Budapest
  • Modern üzleti tanulmányok, Budapest
  • Okleveles lakberendező, Budapest
  • Tanári végzettség
  • Irodalmi és színházi tanulmányok, Budapest
  • Francia kultúra tanulmányok, Paris

Nyelvtudásom:

Folyékony beszélek magyarul, franciául és angolul

Mit csinálok, amikor nem dolgozom?

A munka mellett nagyon szeretek utazni, új kultúrákat, városokat, tájakat felfedezni. Hű maradva eredeti bölcsész szakmámhoz és színházi tanulmányaimhoz, rengeteget járok színházba és moziba itthon és külföldön egyaránt.

Publikációim

2009-ben végeztem el Budapesten a tudásmenedzsment alapú üzleti coaching képzést. A Baracskai Zoltán – Mérő László – Síklaki István – Velencei Jolán – Nahalka István által létrehozott coach iskola egy szakdolgozat megírásával zárult. A diplomaosztónk után az Üzleti-Coach Alumni Egyesület a legjobbnak ítélt szakdolgozatokat újraszerkesztett formában az „Ezerarcú coaching” tanulmánykötetben adta ki az. A kötet célja többek között az is volt, hogy az akkor még gyerekcipőben járó coachingot népszerűsítse és bemutassa annak sokszínűségét. Mivel az én munkám is a kiválasztottak között volt, így ezt tartom első coach témájú publikációmnak. Az Utazás a kultúrák mélyére című írásomat itt elolvashatja.