A HR vezetők 93%-a szerint újfajta vezetői hozzáállásra van szükség

[HOME OFFICE – KITEKINTÉS] FRANCIAORSZÁG

Olvastam egy – franciaországi cégek HR vezetőinek körében végzett – felmérés eredményét, amely bár elsősorban francia cégekről szól, globálisan érvényes konkluziót tartalmaz.

A francia HR-esek egy újfajta vállalati hibrid modellt, azaz EGYENSÚLYT képzelnek el, mindemellett egy BIZALOMRA épülő újfajta vezetői hozzáállást.  

A karantén, a hirtelen bevezetett távmunka, a szétszórt csapatok, irodák és gyárak bezárása, a termelés leállása, az egészségügyi szabályok betartása és a társadalmi távolságtartás, azaz a Covid-válság nagyban befolyásolta a munkavégzés szervezését. Franciaország legnagyobb, HR szakembereket tömörítő szervezete, az 1947-ben alakult ANDR egyesület 458 HR vezető körében végzett felmérést a kialakult helyzetről, annak fenntarthatóságáról, illetve a jövőben szükségszerűnek vélt változásokról.

A megkérdezettek 85%-a szerint a távmunka elfogadását, illetve újra szabályozását mindenképpen fel kell gyorsítani. Mivel nem minden munkakörben tudják bevezetni hosszútávon a távmunka lehetőségét, a jövőben egy hibrid vállalati modell kialakulása lesz szükségszerű, amelyben keveredik a távoli és a személyes munkavégzés. A távmunka ilyen formájú bevezetése a vállalatok 93%-nál a vállalatirányítási rendszer átszervezését, és a vezetői gyakorlatok megújulását igényli.

A karantén előtt a francia vállalatoknak csupán 8%-a vezette be a távmunka lehetőségét a munkavállalóik több mint 25%-a számára. Most rekordidő alatt ez a szám 50%-ra növekedett. Minden, a karantén alatt felmerülő nehézség ellenére (otthoni gyerekmegőrzés, távoktatás, a hirtelen kialakított otthoni munkahelyek) egyértelműen felgyorsította annak igényét, hogy a távmunka hosszútávon és fenntartható módon beépüljön a vállalatok működésébe.

De Franciaországban egyelőre nem várható nagy áttörés. Jelenleg a vállalatok csupán 10%-a gondolkodik egy olyan modell bevezetésén, amelyben az alkalmazottak több mint 75%-a hetente egy napnál többet dolgozna távmunkában. A vállalatok 60%-a mozdulna a hibrid modell felé, amely a munkavállalók negyedének átlagosan heti két nap távmunkát tenne lehetővé.

A francia HR vezetők szerint a távmunka bevezetése elsősorban a megújult munkavállalói elvárásoknak való megfelelés miatt fontos. De több mint 60%-uk szerint a távmunkának köszönhetően növelhető a produktivitás, és emellett csökkenthető a vállalatok környezetre gyakorolt negatív hatása is.

A HR-esek ugyanakkor tisztában vannak a lehetséges kockázatokkal is, különös tekintettel a szociális kapcsolatok hiányára (88%), illetve arra a társadalmi megosztottságra, ami a távmunkára jogosultak és a távmunka lehetőségével élni nem tudó munkatársak között jöhet létre (88%).

Ennek az új gyakorlatnak a bevezetése ugyanakkor egyéb előfeltételeket is igényel:

Mindenek előtt a vezetői hozzáállás és vezetői szerepek átalakítására lesz szükség. Elsődlegessé válnak az egyértelmű és elérhető célkitűzések, a csapatok támogatása és fejlesztése. A munkavállalók nagyobb önállósága (87%), a csapatok közötti együttműködés (59%) és az átláthatóság, transzparencia (59%) elengedhetetlenné válik.

A távmunka bevezetésével kapcsolatban a HR vezetők kevésbé tartják fontos, érzékeny területnek például a kiberbiztonság vagy a teljesítményértékelési kritériumok újratervezését. És a válaszadók több mint fele véli úgy, hogy ez a fejlődés csak minimális pénzügyi befektetést von maga után

 Forrás: https://www.andrh.fr/pressemedias/249/cp-le-teletravail-post-covid-vu-par-les-drh-

Comments are closed.